• Leer gitaar binnen 22 weken

Wat zijn gitaar tabs?

Voordat je echt kan beginnen met het leren van gitaar spelen moet je eerst weten hoe je tabs kunt lezen. Tabs is een term die gebruikt word voor het aanduiden van snaren en de positie van je vingers op de snaren. Simpel gezegd: Tabs zijn een soort van regels die je vertellen waar je je vingers moet houden en die je verteld welke snaar je moet aanslaan.

Hoe werken tabs?

Hieronder zie je een afbeelding van een tab systeem:

Gitaar tabs

Zoals je kan zien zijn er 6 snaren te zien (lijntjes van links naar rechts) de linkse snaar is de bovendste snaar. Daarna zie je ook lijntjes van boven naar beneden lopen. Dit zijn de freds die steeds meer naar het klankgat lopen.

Je houd je vingers op de snaren waar ook een puntje is afgebeeld. Houd je vinger precies helemaal op het uiteinde van de fred, zo krijg je de mooiste klank.

Zijn er voor alle liedjes gitaar tabs te vinden?

Deze vraag durf ik bijna met Ja! te beantwoorden. Tegenwoordig zijn er zoveel sites te vinden die gitaar tabs aanbieden van allerlei nummers. Ook Nederlandse nummers zijn zelfs te vinden op deze websites. Hieronder geef ik je nog een paar sites waarop je heel makkelijk tabs kan vinden: